Μεταπτυχιακές Διπλωματικές Εργασίες

Οδηγίες – Υποχρεώσεις φοιτητών

Κατά τη διάρκεια του Β΄ εξαμήνου, ο μεταπτυχιακός φοιτητής έχει την υποχρέωση να ετοιμάσει προκαταρκτικό περίγραμμα έρευνας για την εκπόνηση μεταπτυχιακής διπλωματικής εργασίας και να επιλέξει επιβλέποντα καθηγητή, με τη σύμφωνη γνώμη του τελευταίου. Ο επιβλέπων μπορεί να είναι: α) Καθηγητής ή Λέκτορας των συμμετεχόντων στο ΔΠΜΣ Τμημάτων ή β) Καθηγητής ή Λέκτορας άλλων Τμημάτων των συνεργαζόμενων Πανεπιστημίων ή άλλου ΑΕΙ, ο οποίος έχει μερική ή εξ ολοκλήρου ανάθεση διδασκαλίας μαθήματος στο ΔΠΜΣ. Στο περίγραμμα έρευνας του μεταπτυχιακού φοιτητή πρέπει να προσδιορίζεται το θέμα που θα αναλυθεί, η μεθοδολογία της επιστημονικής του προσέγγισης, καθώς και η βιβλιογραφία που θα χρησιμοποιηθεί. Η αποδοχή της ερευνητικής πρότασης του μεταπτυχιακού φοιτητή από τον επιβλέποντα γίνεται με κριτήρια τη συνάφεια του θέματος με το αντικείμενο του ΔΠΜΣ, την προσδοκώμενη επιστημονική συμβολή στο ανάλογο ερευνητικό πεδίο και τα διαφαινόμενα στοιχεία πρωτοτυπίας ως προς την προσέγγιση του υπό διερεύνηση ειδικότερου αντικειμένου. Η αποδοχή κάθε ερευνητικής πρότασης επικυρώνεται με απόφαση της ΕΔΕ του ΔΠΜΣ.

Το θέμα της μεταπτυχιακής διπλωματικής εργασίας εγγράφεται σε ειδικό κατάλογο μεταπτυχιακών μελετών που τηρείται στη Γραμματεία. Στον κατάλογο αυτόν περιλαμβάνονται απαραιτήτως τα ονοματεπώνυμα του υποψηφίου και του επιβλέποντος, η ημερομηνία έγκρισης του θέματος από την ΕΔΕ και η ημερομηνία περάτωσης της διαδικασίας, είτε με αποδοχή είτε με απόρριψη.

Ανάλογα με την εξέλιξη της εκπόνησης της διπλωματικής του εργασίας, ο μεταπτυχιακός φοιτητής ενημερώνει τον επιβλέποντα καθηγητή, ο οποίος παρακολουθεί, με ημερολόγιο προόδου, αν τηρούνται οι στόχοι και οι προδιαγραφές της έρευνας.

Όταν περατωθεί η σύνταξη της διπλωματικής εργασίας, αυτή υποβάλλεται σε τρία (3) αντίτυπα στη Γραμματεία του ΔΠΜΣ, με τη σύμφωνη γνώμη του επιβλέποντος καθηγητή ότι πληροί τις προϋποθέσεις για να εισαχθεί προς κρίση.

Για την εξέταση της μεταπτυχιακής διπλωματικής εργασίας ορίζεται από την ΕΔΕ Τριμελής Εξεταστική Επιτροπή, στην οποία συμμετέχουν ο επιβλέπων καθηγητής και δύο (2) ακόμη μέλη, τα οποία πρέπει να έχουν την ίδια ή συναφή επιστημονική ειδικότητα με το γνωστικό αντικείμενο της μεταπτυχιακής διπλωματικής εργασίας. Η Τριμελής Εξεταστική Επιτροπή υποβάλλει την αξιολόγηση και τη βαθμολογία της διπλωματικής εργασίας στη Γραμματεία, για έγκριση από την ΕΔΕ του ΔΠΜΣ.

Μετά την ολοκλήρωση της συγγραφής της μεταπτυχιακής διπλωματικής εργασίας και τον ορισμό της Τριμελούς Εξεταστικής Επιτροπής, ο μεταπτυχιακός φοιτητής παρουσιάζει τα κύρια σημεία της μεταπτυχιακής διπλωματικής του εργασίας με τα συμπεράσματά της. Οι παρουσιάσεις των μεταπτυχιακών διπλωματικών εργασιών γίνονται υποχρεωτικά στο τέλος του Β΄ εξαμήνου για το σύνολο των μεταπτυχιακών φοιτητών. Η πρόσκληση και ανακοίνωση για τη δημόσια παρουσίαση των μεταπτυχιακών διπλωματικών εργασιών διαμορφώνεται από τον Διευθυντή του ΔΠΜΣ, ύστερα από συνεννόηση με τον επιβλέποντα καθηγητή, ο οποίος συντονίζει και προεδρεύει στη διαδικασία αυτή. Η έκταση και η μορφή της παρουσίασης της μεταπτυχιακής διπλωματικής εργασίας καθορίζονται από την ΕΔΕ.

Μέσα σε τριάντα (30) ημέρες από τον ορισμό της, η Τριμελής Εξεταστική Επιτροπή αποφαίνεται για την αποδοχή ή μη και για τη βαθμολόγηση της μεταπτυχιακής διπλωματικής εργασίας, με κλίμακα βαθμολογίας από μηδέν (0) ως δέκα (10), αποστέλλοντας στη Γραμματεία του ΔΠΜΣ το πρακτικό της εξέτασης του υποψηφίου. Αν, μετά την παρέλευση αυτής της προθεσμίας, διαπιστώνεται ότι ένα μέλος της Επιτροπής δεν έχει ανταποκριθεί στις σχετικές υποχρεώσεις του, το μέλος αυτό αντικαθίσταται με απόφαση της ΕΔΕ. Στην περίπτωση αυτή, η διαδικασία αποδοχής και βαθμολόγησης της μεταπτυχιακής διπλωματικής εργασίας πρέπει να ολοκληρωθεί εντός είκοσι (20) ημερών.

Για να γίνει αποδεκτή από την Τριμελή Εξεταστική Επιτροπή μια μεταπτυχιακή διπλωματική εργασία, πρέπει να ανταποκρίνεται στις παρακάτω απαιτήσεις:
α) Το θέμα και το περιεχόμενο της εργασίας να είναι συναφές με το αντικείμενο του ΔΠΜΣ.
β) Η πραγμάτευση του θέματος, χωρίς κατ’ ανάγκη να έχει παντελώς νέα στοιχεία, να γίνεται με τέτοιο τρόπο προσέγγισης των πηγών και της βιβλιογραφίας, ώστε να παρουσιάζεται η προσωπική ερευνητική προσπάθεια και επίδοση του υποψηφίου.

Με απόφαση της ΕΔΕ είναι δυνατό να παρατείνεται κατά ένα (1) έτος ο χρόνος σύνταξης και κατάθεσης της μεταπτυχιακής διπλωματικής εργασίας. Αν η προθεσμία αυτή παρέλθει άπρακτη, ο μεταπτυχιακός φοιτητής διαγράφεται και ο κύκλος σπουδών θεωρείται ότι δεν ολοκληρώθηκε.

Δεν είναι δυνατή η αλλαγή του θέματος της μεταπτυχιακής διπλωματικής εργασίας του φοιτητή, παρά μόνο με απόφαση της ΕΔΕ μετά από αιτιολογημένη εισήγηση του επιβλέποντα καθηγητή. Η αλλαγή θέματος της μεταπτυχιακής διπλωματικής εργασίας δεν αποτελεί σε καμία περίπτωση λόγο για παράταση των παραπάνω προθεσμιών.

Ολοκληρωμένες Διπλωματικές Εργασίες

Δεμίρη Χαρίκλεια

Τριμελής Επιτροπή

  • Αστέριος Καραγιάννης, Καθηγητής Παθολογίας ΑΠΘ (Επιβλέπων)
  • Δημητριάδου Αικατερίνη, Καθηγήτρια Διδακτικής Μεθοδολογίας, ΠΔΜ
  • Σπυριδάκης Ιωάννης, Αναπληρωτής Καθηγητής Χειρουργικής Παίδων, ΑΠΘ

Χριστίνα Σαχινίδου

Τριμελής Επιτροπή

  • Αστέριος Καραγιάννης, Καθηγητής Παθολογίας ΑΠΘ (Επιβλέπων)
  • Τριανταφυλλιά Παπαδοπούλου, Αναπληρώτρια Καθηγήτρια Συνταγματικού Δικαίου ΑΠΘ
  • Ευθυμία Βλαχάκη, Επίκουρη Καθηγήτρια Αιματολογίας ΑΠΘ

Ντόβα Ζαχαρώ, Μόκα Ελένη

Τριμελής Επιτροπή

  • Βακαλοπούλου Σοφία, Καθηγήτρια Αιματολογίας ΑΠΘ (Επιβλέπουσα)
  • Αστέριος Καραγιάννης, Καθηγητής Παθολογίας ΑΠΘ
  • Δούμας Μιχαήλ, Αναπληρωτής Καθηγητής Παθολογίας ΑΠΘ

Μαρία-Μαρίνα Κουκουβίτη

Τριμελής Επιτροπή

  • Αστέριος Καραγιάννης, Καθηγητής Παθολογίας ΑΠΘ (Επιβλέπων)
  • Χατζηγιάννη Αθηνά, Επίκουρη Καθηγήτρια Εργαστήριο Ορθοδοντικής ΑΠΘ
  • Δημητριάδου Αικατερίνη, Καθηγήτρια Διδακτικής Μεθοδολογίας, ΠΔΜ

Αναστάσιος Στεφάνου

Τριμελής Επιτροπή

  • Στέργιος Καπρίνης, Αναπληρωτής Καθηγητής Ψυχιατρικής ΑΠΘ (Επιβλέπων)
  • Αστέριος Καραγιάννης, Καθηγητής Παθολογίας ΑΠΘ
  • Βασίλειος Κιοσσές, Διδάκτωρ Ιατρικής Εκπαίδευσης Πανεπιστημίου Ιωαννίνων

Μαίρη Παναγίδη

Τριμελής Επιτροπή

  • Ταγαράκης Γεώργιος, Αναπληρωτής Καθηγητής Καρδιοθωρακοχειρουργικής ΑΠΘ (Επιβλέπων)
  • Αναστασιάδης Κυριάκος, Καθηγητής Καρδιοχειρουργικής ΑΠΘ
  • Καραγιάννης Αστέριος, Καθηγητής Παθολογίας ΑΠΘ

Μπαβελη Ελευθερία – Ειρήνη

Τριμελής Επιτροπή

  • Δημητριάδου Αικατερίνη, Καθηγήτρια Διδακτικής Μεθοδολογίας, Παιδαγωγικό Τμήμα Δημοτικής Εκπαίδευσης ΠΔΜ (Επιβλέπουσα)
  • Καραγιάννης Αστέριος, Καθηγητής Παθολογίας ΑΠΘ
  • Παπαδοπούλου Βασιλική, Καθηγήτρια Σχολικής Παιδαγωγικής, Παιδαγωγικό Τμήμα Δημοτικής Εκπαίδευσης ΠΔΜ

Πρόδρομος Σουκιούρογλου

Τριμελής Επιτροπή

  • Αναστασία Στάμου, Αναπληρώτρια Καθηγήτρια Εφαρμοσμένης Γλωσσολογίας-Κοινωνιογλωσσολογίας-Ανάλυσης Λόγου, Τμήμα Γερμανικής Γλώσσας και Φιλολογίας ΑΠΘ (Επιβλέπουσα)
  • Δημητριάδου Αικατερίνη, Καθηγήτρια Διδακτικής Μεθοδολογίας, Παιδαγωγικό Τμήμα Δημοτικής Εκπαίδευσης ΠΔΜ
  • Παπαδοπούλου Βασιλική, Καθηγήτρια Σχολικής Παιδαγωγικής, Παιδαγωγικό Τμήμα Δημοτικής Εκπαίδευσης ΠΔΜ

Διαμαντοπούλου Δήμητρα

Τριμελής Επιτροπή

  • Παπαδοπούλου Βασιλική, Καθηγήτρια Σχολικής Παιδαγωγικής, Παιδαγωγικό Τμήμα Δημοτικής Εκπαίδευσης ΠΔΜ (Επιβλέπουσα)
  • Καραγιάννης Αστέριος, Ομότιμος Καθηγητής Παθολογίας ΑΠΘ
  • Δούμας Μιχαήλ, Αναπληρωτής Καθηγητής Παθολογίας ΑΠΘ

Σοφία Πεττεμερίδου

Τριμελής Επιτροπή

  • Αικατερίνη Δημητριάδου, Ομότιμη Καθηγήτρια Διδακτικής Μεθοδολογίας ΠΔΜ (Επιβλέπουσα)
  • Καραγιάννης Αστέριος, Ομότιμος Καθηγητής Παθολογίας ΑΠΘ
  • Γεώργιος Παπαζήσης, Ψυχίατρος, Αν. Καθηγητής ΑΠΘ
Scroll to Top