Τμήμα Ιατρικής ΑΠΘ

https://www.med.auth.gr

Το Τμήμα Ιατρικής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης ιδρύθηκε το 1942 και έχει ως κύρια αποστολή την άρτια εκπαίδευση των φοιτητών του για την απόκτηση σύγχρονων ιατρικών γνώσεων και ηθικών αξιών που διέπουν την άσκηση του ιατρικού λειτουργήματος-επαγγέλματος. Παράλληλα, βασικός στόχος είναι η παραγωγή νέας γνώσης με απώτερο στόχο την παροχή της βέλτιστης υγειονομικής φροντίδας στον πάσχοντα συνάνθρωπο.

Από το ακαδημαϊκό έτος 2019-2020 εφαρμόζεται το νέο πρόγραμμα προπτυχιακών σπουδών, με κύριους στόχους την απελευθέρωση και την ανάπτυξη της δημιουργικότητας και τη μεταμόρφωση του Τμήματος σε χώρο όπου θα εκφράζονται η ευφυΐα και τα ταλέντα φοιτητών και καθηγητών. Βασική επιδίωξη είναι να οδηγηθούν οι φοιτητές μας από εκεί που βρίσκονται εκεί που θέλουν να πάνε, αλλά και εκεί που δεν φαντάζονται ότι μπορούν να φθάσουν.

Το 2020 εκπονήθηκε και εγκρίθηκε το πρώτο στην Ελλάδα αγγλόφωνο πρόγραμμα προπτυχιακών σπουδών, το οποίο θα εφαρμοσθεί το ακαδημαϊκό έτος 2021-2022 και αναμένεται να φιλοξενήσει και να εκπαιδεύσει εξήντα αλλοδαπούς φοιτητές. Αυτό το πρόγραμμα φιλοδοξεί να μεταλαμπαδεύσει πέρα από τις ιατρικές γνώσεις και τις αξίες του Ελληνικού πολιτισμού.

Στο Τμήμα Ιατρικής έχουν αναπτυχθεί και διδάσκονται περισσότερα από σαράντα προγράμματα μεταπτυχιακών σπουδών είτε αυτοδύναμα είτε σε συνεργασία με άλλα Τμήματα του ΑΠΘ ή άλλα Πανεπιστήμια. Επίσης, το 2020 ιδρύθηκε η Ειδική Μονάδα Βιοϊατρικής Έρευνας και Εκπαίδευσης, η οποία περιλαμβάνει τη Μονάδα Κλινικών Ερευνών, τη Μονάδα Βασικής και Μεταφραστικής Έρευνας και τη Μονάδα Ιατρικής της Ακριβείας και αναμένεται να δώσει νέα ώθηση στην έρευνα που είναι ήδη σε υψηλό επίπεδο στο Τμήμα Ιατρικής. Επιπρόσθετος στόχος είναι η διερεύνηση και η εφαρμογή σύγχρονων μεθόδων διδασκαλίας.

Scroll to Top